Senede en az iki kez doğum yaparak, her seferinde ortalama 7-8 tane yavru verdiği bilinen köpekleri belediyeler bir sorun olarak üzerlerine alınmıyorlar. 

Sahipsiz Köpekler Bir Asayiş Sorunudur

İşe gidenleri, okula giden öğrencileri, tek başına geç ya da erken saatte bir yerden bir yere gidenleri, hatta gün içerisinde kalabalık bir köpek grubunun yakınından geçmesi gereken herkesi huzursuz eden sahipsiz köpekler, birer asayiş sorunu olarak varlıklarını devam ettiriyorlar. Belediyeler köpekleri toplayıp kısırlaştırdıktan sonra sokaklara salıyorlar. Son zamanlarda artan köpek popülasyonuyla uğraşmak istemeyen belediyeler sahipsiz köpek sorununu tamamen duymazdan gelme eğilimindeler. 

Yunusemre Belediyesi duyurdu... Hafta sonu açık olacak Yunusemre Belediyesi duyurdu... Hafta sonu açık olacak

Vatandaşın sahipsiz, saldırgan ya da yaralı diye belediyelere köpekleri ihbar etmesi durumunda belediyelerin beyaz masaları köpeğin an itibariyle tam olarak nerede olduğunu sorduktan sonra, kendi sorumluluk sahalarında olmadığını ileri sürerek sorunu bir başka idarenin üzerine attıkları vatandaşlardan gelen bilgiler arasında. 

Yüzyılın Projesi… Ama Hangi Yüzyılın?

Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi’nin seçime beş ay kala açılışını yapıp makam odasını 19. Yüzyıl saray mobilyaları ile döşediği ve “vizyon proje” olarak tanıttığı belediye hizmet binasını gören vatandaşlar, bu bina bu yüzyılın projesi ise, sahipsiz köpekler ve insan canının ucuzluğu bu yüzyıla yakışan bir mesele mi? Diyor. 

İş Toplamakla Olmuyor, Belediyelerin Sürekliliği Sağlaması Lazım

Belediyelerden konuyla ilgili hemen icraat bekleyen Manisalılar, Yunusemre Belediyesi ve diğer kurum ve kuruluşların maddi ortaklığıyla Yuntdağı’nda inşa edilen hayvan barınağının bir çözüm olmayacağını, inşasının bile 70 milyon TL’den fazla bir maliyetle gerçekleştiğini, buranın işletmesine harcanacak paranın devamlılığının olmayacağını, dolayısıyla oradaki hayvanların ileri dönemlerde ya kötü koşullarda bakılacağını, ya da yeniden sokağa salmak durumunda kalınacağını düşünüyorlar. Meselenin toplanan parayla barınak yapmaktan öte, bu barınağın sürekliliğini sağlamak olduğunu belirten vatandaşlar, projenin kaynak yetersizliğinden birkaç sene içerisinde atıl vaziyete geleceğini söylüyorlar. 

Başka Yerlerden Taşınan Hayvanlar

Özellikle Akgedik Mahallesi ve Yuntdağı’ndaki köpeklerin Menemen ve İzmir’in diğer ilçelerinden getirilip buralara bıraktığından dert yanan vatandaşlar, “Yuntdağı’nda eskiden atlar çok diye Yuntdağı demişler, Yunt at demek; şimdi burası köpek dağı oldu” diyor. 

Manisa’nın Güzelyurt, Karaali gibi bölgelerinde yalnız ve gönül rahatlığıyla yürümenin imkansız hale geldiğini belirten vatandaşlar soruna acilen çözüm beklediklerini, Belediyelerin mevzuatın yetersiz olduğunu öne sürerek daha fazla bu soruna kulak tıkamamaları gerektiğini söylüyor. 

Vatandaş Yorumları:

Manisakulishaber.com adresinde geçtiğimiz günlerde yapılan habere gelen bazı yorumları sizlerle paylaşıyoruz:

-bu haber için tebrik ve teşekkür ederim inşallah haberiniz sayesinde bu sorun çözülür. çocuklarımız sağlık ve huzurla korkmadan sabah okula gidebilirler
-Evet sokakta güvenli yürüyemiyoruz Güzelyurt’ta her boşlukta sürüsüyle sevmediğimizden değil çözüme ulaşması gerekir
-Bıktık !! Ergun çocuklar okula giderken saldırdı saldıracak korkusundan bıktık !! Hayvanları seviyoruz, evcil hayvanda besliyoruz evet ama sokak köpeklerinden korkumuz en üst seviyede. Acil bir çözüm bulunsun lütfen. Canimiz yanmadan !!!
-Bir an önce bu sokak köpeklerinin toplanması lazım herkese saldırıyorlar. Çocuklar korkarak okula gidiyorlar. Birilerinin canı yanmadan derhal toplatılsınlar.
-Muradiye'de çarşıda sabah 14 tane köpek saydım başıboş geziyorlar barınaklara acil alınması gerekli
-Bu köpekler barınaklara alınsın hayvan severler gidip barınaklarda baksınlar gidip orada ilgilensinler belediyelerle bir olsunlar.
-Köpeklerin kısırlaştırılıp , küpelemesi, çeteleşmiş olanların dağıtılması gereklilik ve belediyenin görevi.
Ama bırakın bunları yapmayı köpek pislikleri bile temizlenmiyor. Sokakta köpek dışkısına basmadan yürümek mümkün değil(Muradiye)Yazın apartmandan çıkar çıkmaz kokudan duramıyorsunuz. Kapımın önündeki köpek dışkıları gitsin diye çok yağmur yağsın sel alsın götürsün diye dua ediyorum. Belediye işini yapmadığı için işimizi Allah’a havale ediyoruz.
Orta çağ Avrupa’sı gibi sokaklar dışkı içinde, çöpler etrafa yayılmış. 5 ayrı şehirde yaşadım böyle kötü belediyecilik görmedim.
Evimde köpeğim var, dışarı çıkardığımda elimde poşet dışkısını alıp çöpe atıyorum. Ben bana ait olanın sorumluluğunu alıyorsam belediye de kendi sorumluluğunu yerine getirecek

Editör: Manisa Flash Haber