AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar ve 133 arkadaşının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan 32 maddelik kanun teklifinde dikkat çeken bir ayrıntı otomotiv sektörünü yakından ilgilendiriyor. 'Yüzde 100 elektrikli araçlarla ve konvansiyenel dediğimiz benzinli/dizel araçlarla ilgili düzenlemeler var ama hibrit araçlarla ilgili düzenlemeler yoktu' hatırlatmasında bulunan AK Parti İzmir Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu üyesi Yaşar Kırkpınar, 'ülkemize doğrudan yatırım çekebilme konusunda adım atılması gerekiyordu. Meclis Komisyonu'nda görüşülecek teklifimizde dışardan şarj edilebilir araçlarla kendi kendine şarj edilebilen araçları ayırıyoruz. Şarj edilebilir hibrit otomobiller (Plug-in Hybrid - PHEV) ayrı değerlendirilecek. Otomotiv sektörümüzün önümüzdek 10-15 yılını etkileyebilecek bir girişim içindeyiz. Kendi kendini şarj eden otomobiller için ülkemiz yeni yatırımlara bu sayede kavuşabilir' diye konuştu.

Bakan Şimşek: Dezenflasyon belirginleşiyor Bakan Şimşek: Dezenflasyon belirginleşiyor

ÖTV'nin yüzde 30'a düşmesi bekleniyor...

10 Temmuz'da Meclis Komisyonu'nda ele alınması beklenen teklife göre  Plug-in denilen şarj edilebilen hibrid otomobillerde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı yüzde 30’a kadar düşecek. Mevcut düzenlemede içten yanmalı motoru (benzinli, dizel vs.) ve 50 kW gücün üzerinde elektrikli motoru birlikte bulunan tüm otomobiller hibrit motor olarak değerlendiriliyor. Hibrit otomobillerin ÖTV’si yüzde 45’ten başlıyor ve yüzde 220’ye kadar gidiyor. 

Ne kadarlık bir indirim olarak yansır?

Kanun teklifinin şarj edilebilen hibrit otomobiller için çok önemli bir adım olduğuna işaret eden ÇETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Hakan Güzelergene, 'söylendiği gibi ÖTV yüzde 30'a inerse sektörde bu araçlara ilgi doğal olarak çok artar. Şu anda yüzde 80 olan ÖTV'nin yüzde 30'a inmesi demek 1 milyon liralık bir aracın 722 bin liraya kadar düşmesi demektir' hatırlatmasında bulundu.

Kaynak: sonmuhur.com