Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 42,5’ten yüzde 46’ya yükseltilmesine karar verdi. Kurul ayrıca, Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranını yüzde 46’dan yüzde 49’a, gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise yüzde 41’den yüzde 44,5’e yükseltti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararları, 2025 yılında da ekonomi gündeminin en sıcak başlıklarından biri olmaya devam ediyor.
2025 yılında faiz artışlarının sona erip ermeyeceği ve kararların piyasalara nasıl yansıyacağı, ekonomi çevrelerinde merakla takip ediliyor.
Ekonomistler, TCMB'nin 2025 yılı boyunca izleyeceği faiz politikasının ekonomi üzerindeki etkilerini tartışmayı sürdürüyor.
2025 yılında faiz artışı biter mi?
Son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı, Türk ekonomisi için önemli sinyaller vermekte. Yabancı uzmanlar, Türkiye’de uygulanan sıkı para politikasının artık sona yaklaşıldığını ve faiz artırım sürecinin tamamlanacağı yönünde tahminlerde bulunuyorlar.
Peki, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 2025 yılı boyunca alacağı faiz kararları, finansal piyasaları ve ekonomik dengeleri nasıl etkileyecek?
TCMB'nin faiz kararlarının piyasalar üzerindeki etkileri
Merkez Bankası'nın belirlediği faiz oranları enflasyon, döviz kurları ve yatırım kararları üzerinde belirleyici rol oynuyor.
Mevduat faizlerinden altın ve dolara, borsa hareketlerinden diğer yatırım araçlarına kadar pek çok alan, faiz kararlarından doğrudan etkileniyor. Bu nedenle de yatırım yapmayı planlayan vatandaşlar için faiz oranları resmen ekonomik bir pusula değerinde.
Merkez Bankası Nisan faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantısının ardından faiz kararını 350 baz puan arttırarak, 46 seviyesine yükseltti.