KÜLTÜR&SANAT

Manisa'da el emeği ürünler sergilendi

Manisa’da Yunusemre Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesinde ,Sosyal Dayanışma Merkezi'ne (SODAM) katılan kursiyerlerin usta öğreticiler eşliğinde yaptığı birbirinden güzel el emeği ürünler sergilendi.

Manisa’da Yunusemre Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesinde kadınların ekonomik hayat içerisinde yer almaları amacıyla hayata geçirdiği Sosyal Dayanışma Merkezine (SODAM) katılan kursiyerlerin usta öğreticiler eşliğinde yaptığı birbirinden güzel el emeği ürünler sergilendi.

Yunus Emre Millet Çarşısında gerçekleşen sergiye Yunusemre Kaymakamı Atilla Kantay ve eşi Müjgan Kantay, Yunusemre İlçe Milli Eğitim Müdürü Yıldıray Demirtaş, Yunusemre Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Ayşe Çukurova, vakıf mütevelli heyeti üyeleri katıldı. Kaymakam Kantay ve davetliler sergiyi gezdi, ürünleri inceledi.

Açılan kurslardan 2023 yılında 175 kişi faydalandı. 36 yaşındaki Songül Yılmaz, SODAM bünyesinde açılan Okumla Yazma kursuna katılarak okuma yazma öğrendi. Songül Yılmaz, sergi açılışında bir sunum yaptı. 

Sosyal Dayanışma Merkezi Proje Eğiticisi Hilal Yıldız,

“Sosyal dayanışma Merkezi, Kadınlara yönelik psikososyal, sosyokültürel, mesleki gelişim ve kişisel gelişim konularında eğitim veren kurs merkezleridir. Bizler kadınlarımızın ekonomik hayat içerisinde aktif yer almasını hedeflemekteyiz. Özelikle ihtiyaç sahibi kadınlarımızın sosyal hayata entegre olması ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunabilmek için ortamlar hazırlamaktayız. Merkezimizin ihtiyaçları için ödenek Aile ve sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından karşılanmakta olup gerekli malzeme ve giderler vakfımızca temin edilmektedir. Manisa Yunusemre ilçesinde 21 Ağustos 2019 tarihinde açılmış olan sosyal Dayanışma Merkezi ilçemizde faaliyetlerini yürütmeye devam etmektedir. Bizler 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren aktif olarak vatandaşlarımıza hizmet vermekteyiz. I.Kademe ve II. Kademe okuma yazma kursu, Kuranı Kerim kursu, Dikiş- Giyim Bilgileri kursu, El Sanatları (örgü kursu) ile Takı Tasarım kurslarıyla 2023 yılında kadınlarımıza hizmet verdik. Kurslarımız tamamen ücretsiz olup tüm malzeme ve ihtiyaçlar kurumumuz tarafından karşılanmaktadır. Kadınlarımız meslek edindirme kurslarında eğitimlerini alırken 37-72 ay arasında ki çocukları için ücretsiz oyun odası da hizmetlerimiz arasında yer almaktadır.  Kurslarımız 3 aylık dönemler şeklinde düzenlenmekte olup her dönem içerisinde eğitimler verilmektedir. Eğitimlere düzenli katılım sağlayan kursiyerlere üç ayın sonunda bakanlık tarafından belirlenen tek seferlik teşvik ödemeleri yapılmaktadır.  Eğitim İçeriklerimiz  Aile Yaşam Becerileri, Aile İçi Etkili İletişim, Aile İçi Şiddetle Mücadele, Aile ve İnternet, Türkiye’de Kadın , Değerlerimiz, Stresle Baş Etme, Tükenmişlikten Korunma, Çatışma Çözme, Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi, Çocuk İstismarı İle Mücadele, Madde Bağımlılığı İle Mücadele. Eğitimler sonunda 36 vatandaşımız bakanlık tarafından verilmekte olan teşvik ödeneğinden faydalanmış olup eğitimlere devamsızlık yapan kursiyerler bu ödenekten yaralanamamışlardır” dedi. 

Yunusemre Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Ayşe Çukurova,

“2023 yılı içerisinde 178 ayrı vatandaş kurslarımızdan faydalanmıştır. Kurslarımızdan en çok talep gören kursumuz 2022 yılında giyim bilgileri (dikiş kursu) kursu olurken 2023 yılında 54 ayrı vatandaş ile Kuranı Kerim kursu olmuştur. Ardından bu kursu 46 kursiyer ile Okuma yazma kursu izlemektedir. Örgü ve dikiş kursundan ise 40’ar vatandaşımız yararlanmıştır. Bir vatandaşımız birden fazla kurstan yararlanabildiği gibi birden fazla döneme de kaydını gerçekleştirmektedir.  2024 yılında ise bir kursiyer yalnızca bir kursa kaydını gerçekleştirebilmektedir. 116 yeni başvuru bulunmaktadır. Bunların kurslara göre dağılımı ise şu şekildedir; Dikiş kursu 24, Örgü Kursu 31, Okuma Yazma 24, Kuranı Kerim 37 kişi. 25 çocuğumuzun da oyun odasına kaydı alınmıştır.  Başvurular Yunusemre Sosyal Yardımlaşma ve Sosyal Dayanışma Vakfı ile işbirliği içerisinde olarak alınmaktadır. Projenin şartlarına uygunluk sağlayan vatandaşların başvuruları onaylanmaktadır.  Tüm bunların yanı sıra kadınlarımızın tam bir psikososyal iyilik halleri için kurum içinde çeşitli etkinler düzenlemekteyiz. Kahvaltı organizasyonu, gezi, film günleri ve ikram günleri gibi çeşitli organizasyonlar ile kadınlarımızın toplumsal entegrasyonu ve sosyal gelişimlerine destek olunmaktadır. Aynı zamanda kadınlarımızdan gelen talep doğrultusunda iş birliği içerisinde olduğumuz kurumlardan uzman kişileri de kurumumuza davet ederek eğitimler/seminerler düzenlemekteyiz. Bunlar; madde bağımlılığı, sağlıklı beslenme, organ bağışı, hijyen, manevi değerlerimiz gibi eğitimlerdir” diye konuştu.