İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde bisiklet sürerken başıboş köpeklerin saldırısına uğrayan vatandaşın şikâyetiyle başlatılan soruşturmada, kaymakamlığın belediye yetkilileri hakkında verdiği “soruşturma izni verilmemesi” kararı mahkeme tarafından iptal edildi. İzmir Bölge İdare Mahkemesi, olayın somut nitelik taşıdığına ve ön inceleme yapılmadan dosyanın kapatılmasının usule aykırı olduğuna hükmetti.
"Daha önce belediyeye durumu bildirmiştim"
Şikayetçi ifade tutanağında şu ifadeler yer almıştı:
“Ben dün, yani 14.08.2024 günü saat 19.09 sıralarında Güzelbahçe ilçesi Yalı Mahallesi Mithatpaşa Caddesi üzerinden bisikletimle Urla istikametine ilerliyordum. Pehlivanoğlu Market’in önüne geldiğim esnada, tam köprü üzerindeyken yol üzerinde bulunan başıboş köpeklerin saldırısına uğradım. Bu saldırı sonucu panikleyerek bisikletimden düştüm ve çeşitli yerlerimden yaralandım. Köpekler bana ciddi bir zarar veremedi. Bu esnada çevredeki vatandaşlar yardımıma geldi, köpekler de kaçarak uzaklaştı.
Yaralanmam üzerine Urla Devlet Hastanesi’ne gittim. Burada yapılan muayene sonucunda ayağımda, belimde ve elimde ekimozlar olduğu belirtildi. Gerekli pansumanlar yapılarak taburcu edildim. Bu durumla ilgili adli rapor da düzenlendi.
Daha önce bu başıboş köpekler konusunda belediyeye durumu bildirmiştim. Ancak hiçbir çalışma yapılmadı. Zaten yapılmış olsaydı bu şekilde bir saldırıya uğramazdım. Herhangi bir önlem alınmamaktadır. Bu durum, belediye açıklamalarında da görülmektedir.
Bu şekilde yaralanmama sebep olan başıboş köpekler konusunda görevini yerine getirmeyen Güzelbahçe Belediyesi’nden davacı ve şikayetçiyim.
Konu hakkında söyleyeceklerim bunlardan ibarettir.”
"İddialar soyut nitelikte olması nedeniyle..."
Saldırı sırasında bisikletten düşerek yaralanan vatandaş, hastanede tedavi görmüş ve ardından Güzelbahçe Belediyesi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
18.11.2024 tarihli Güzelbahçe Kaymakamlığı'na yazılan dilekçede şu ifadelere yer verilmişti:
“İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosunun 30.09.2024 tarih ve 2024/135686 CBS sayılı soruşturma dosyası.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosunun ilgi sayılı soruşturma dosyasına istinaden;
03.2024 tarihinde saat 19:00 sıralarında Mithatpaşa Caddesi üzerinde başıboş köpeklerin saldırısına uğradığını ve bu hususta belediyenin görevini yerine getirmediğini belirterek Güzelbahçe Belediyesi Başkanlığı görevlileri hakkında “görevi kötüye kullanma” iddiasında bulunulmuştur.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosunun ilgi sayılı yazısında, Güzelbahçe Belediye Başkanlığı’nda sorumluluğu bulunan personellerin tespit edilerek bu personeller hakkında 4483 sayılı Kanun kapsamında işlem yapılması talep edilmiştir.
Söz konusu iddiaya ilişkin olarak İzmir Valiliği İl İdare Kurulu Müdürlüğünün 17.10.2024 tarih ve 253298 sayılı “Olur”u ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün Araştırma Raporu sonuç ve kanaatinde;
“5199 sayılı Kanun’da yapılan son değişiklik ile sahipsiz hayvanların bakımevlerinde rehabilite edilmesi gerektiği belirtilmiş olmakla birlikte, bu kanuna bağlı yönetmeliğin henüz yenilenmediği ve bu işlemlerin tam olarak nasıl yürütüleceğinin net olmadığı; ilimizdeki hayvan popülasyonunun çok fazla olması nedeniyle mevcut belediye barınaklarının tüm sahipsiz hayvanları barındırabilecek kapasitede bulunmadığı; Belediye Veteriner İşleri’nce rehabilitasyon amacıyla hayvanların barınaklara alınmasına yönelik çalışmaların sürdüğü ve Belediye Başkanlığınca yeni bir bakımevi yapılmasına ilişkin çalışmalara başlandığı anlaşıldığından; 4483 sayılı yasa uyarınca K hakkında herhangi bir ön inceleme yapılmasına gerek olmadığının uygun olacağı görüş ve kanaatine varıldığı” belirtilmektedir.
4483 sayılı Kanun’un 4. maddesinin 3. fıkrası kapsamında, iddiaların soyut ve genel nitelikte olması, ciddi bulgu ve belgelere dayanmaması nedeniyle dosyanın işleme konulmaması gerektiği değerlendirilmiştir”
Başkan Günay yargılanacak
Ancak İzmir Bölge İdare Mahkemesi, saldırı olayının somut olduğunu vurgulayarak kaymakamlığın bu kararını bozdu ve hukuki sürecin devamına hükmetti.
"Karar veren İzmir Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi’nce; itiraz dilekçeleri, itiraza konu karar ve dayanağı dosya incelenerek gereği görüşüldü:
4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun’un
4. maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarında; bu Kanun’a göre memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında yapılacak ihbar ve şikâyetlerin soyut ve genel nitelikte olmaması gerektiği, ihbar veya şikâyetlerde kişi ve/veya olay belirtilmesinin zorunlu olduğu, bu hükme aykırı bulunan ihbar ve şikâyetlerin Cumhuriyet Başsavcılıkları ve izin vermeye yetkili merciler tarafından işleme konulmayacağı ve durumun ihbar veya şikâyette bulunana bildirileceği;
Aynı Kanun’un 5. maddesinde ise; izin vermeye yetkili merciin, bu Kanun kapsamına giren bir suç işlendiğini bizzat veya yukarıdaki maddede yazılı şekilde öğrendiğinde bir ön inceleme başlatacağı, Cumhuriyet Başsavcılıkları ile izin vermeye yetkili mercilerin, ihbar ve şikâyetler konusunda daha önce sonuçlandırılmış bir ön inceleme olması hâlinde müracaatı işleme koymayacakları, ön incelemenin izin vermeye yetkili merci tarafından bizzat yapılabileceği gibi, görevlendireceği bir veya birkaç denetim elemanı veya hakkında inceleme yapılanın üstü konumundaki memur ve kamu görevlilerinden biri veya birkaçı eliyle de yaptırılabileceği;
6. maddesinde ise; ön inceleme ile görevlendirilen kişi veya kişilerin, Bakanlık müfettişleri ile kendilerini görevlendiren merciin bütün yetkilerine haiz oldukları, bu Kanun’da hüküm bulunmayan hususlarda Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre işlem yapabilecekleri, hakkında inceleme yapılan memur veya diğer kamu görevlisinin ifadesini de almak suretiyle yetkileri dâhilinde bulunan gerekli bilgi ve belgeleri toplayıp, görüşlerini içeren bir rapor düzenleyerek durumu izin vermeye yetkili mercie sunacakları; yetkili merciin bu rapor üzerine soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine karar vereceği, bu kararlarda gerekçe gösterilmesinin zorunlu olduğu hüküm altına alınmıştır.
Yukarıdaki hükümler uyarınca, memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında yapılacak ihbar ve şikâyetlerde kişi ve/veya somut olay belirtilmesi hâlinde, izin vermeye yetkili merciin ön inceleme başlatması ve bu ön inceleme sonucunda hazırlanacak rapor üzerine “soruşturma izni verilmesine” veya “verilmemesine” dair bir karar vermesi gerekmektedir.
Dosyanın incelenmesinden; Güzelbahçe Belediyesi Sağlık İşleri Müdür Vekili İ. hakkında, "Şikâyetçinin Güzelbahçe İlçesi Yalı Mahallesi Mithatpaşa Caddesi üzerinde bisikletiyle seyir hâlindeyken başıboş köpeklerin saldırısına uğradığı, başıboş köpekler hususunda belediyenin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediği" iddiasıyla şikâyette bulunulduğu, konuyla alakalı başlatılan araştırma sonrasında düzenlenmiş 12.11.2024 tarihli Araştırma Raporu’nda bildirilen kanaat doğrultusunda İzmir Valiliği’nin 18.11.2024 günlü ve 229231 sayılı kararıyla dosyanın işleme konulmadığı anlaşılmaktadır.
Olayda, müşteki tarafından verilen şikâyet dilekçesindeki iddiaların soyut ve genel nitelik taşımadığı, belirli bir konuya ilişkin ve somut düzeyde olduğu, şikâyet edilenin de açık olduğu görülmektedir.
Bu durumda, müştekinin iddiaları değerlendirilmek suretiyle usulüne uygun bir şekilde muhakkik atanıp ön inceleme raporu hazırlatılmasından sonra, hakkında inceleme yürütülen kamu görevlisiyle ilgili olarak “soruşturma izni verilmesine” veya “soruşturma izni verilmemesine” dair bir karar alınması gerekirken, Kanun’da öngörülen usule uyulmaksızın şikâyetin işleme konulmamasına ilişkin kararda hukuka uygunluk bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle; itirazın kabulüne, itiraza konu kararın kaldırılmasına, dosyanın belirtilen eksiklikler tamamlanarak yeniden bir karar verilmek ve kararın tüm taraflara tebliğinin sağlanması üzere Güzelbahçe Kaymakamlığı’na iadesine, 27.02.2025 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verilmiştir"