İzmir'de 12 Temmuz günü saat 18.00 civarında başlayan sağanak yağışta, Bayraklı'da metrekareye 39,7 kilogram yağış düştü. Bu yağış sonucunda Bayraklı ve Konak ilçelerinde bazı cadde ve sokaklar suyla doldu, araç sürücüleri ve yayalar zor anlar yaşadı. Sağanak yağıştan korunmaya çalışan Demokrasi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Özge Ceren Deniz, suyla dolan yolda elektrik akımına kapıldı. Onu kurtarmak isteyen ikinci el eşya satışı yapan İnanç Öktemay (44) de akıma kapılarak yere yığıldı. Her iki kişi de kaldırıldıkları hastanede hayatlarını kaybetti. İnanç Öktemay İzmir'de, Özge Ceren Deniz ise Osmaniye'de toprağa verildi.

Güvenlik Kamerası

Kamera görüntüleri ortaya çıktı

Olay yerindeki mazgaldan 9 Ocak'ta dumanların yükseldiği bir güvenlik kamerası görüntüsü ortaya çıktı. Çevredeki esnafın durumu o dönemde ilgili kurumlara bildirdiği öğrenildi. İzmir'de iki kişinin elektrik akımına kapılarak hayatını kaybettiği yerde yapılan incelemenin ardından belediye ve elektrik firması olay yerine gelerek çözüm için çalışma başlattı. Bu çalışmalar kapsamında yer altındaki kablolar, 50 santimetre daha derine yerleştirildi. Belediyenin kabloları kapatmasının ardından bölgede tekrar elektrik verilerek yol trafiğe açıldı.

Bilir kişi raporu ne diyor?

Öte yandan bilirkişinin hazırladığı ön raporda, bir besleme devresine ait kablonun yağmur tahliye mazgalına sıkıştığı ve zedelendiği, ölümlerin bu bölümdeki faz toprak arızasından kaynaklandığı belirtildi. Raporda, besleme devrelerine ait kabloların zeminden 36 ila 45 santimetre derinlikte olduğu, ancak sıcaklık nedeniyle bu derinliğin bazı bölgelerde 15 santimetreye kadar düştüğü, dolayısıyla mazgalın hemen yakınında olduğu ifade edildi. Ayrıca, ilgili düzenlemeye göre bu derinliğin 60 ila 80 santimetre arasında olması gerektiği vurgulandı. Raporda, Kablo derinliğinin 15 santimetreye ayrılmış konumunda, bu kadar küçük gömülüme derinliğe neden olan faktör; rögar kapağı bitişiğinden beyaz renkli drenaj borusunun kabloları kapağa doğru genişlemesi ve bu arada kablo koruyucu borunun bu bölümünün iptal edilmiş olması. İZSU uygulamalarından olan bu kırılması asli nedenlerinden biri olduğu inancındayız. Kabloların 36 ve 45 santimetre aralığında derinliğe gömülmüş olması, kazanın yaşanmış olması asli nedenlerden biri olarak GDZ Elektrik'in uygulamalarının sonucu olduğu kanaatine varılmıştır. Sonuç olarak her iki kurumun ihmalleri olduğu kanaatine varılmaktadır" ifadelerine yer verildi.

Izmir Elekrik Akımı-1

13 kişiye tutuklama yapıldı

Soruşturma çerçevesinde ilk olarak gözaltına alınan 30 kişiden 14'ü tutuklandı. Gözaltı kararı verilen 2 şüpheliden birinin kanser tedavisi gördüğü, diğerinin ise yurt dışında bulunduğu bildirildi. Tutuklanan sanıklardan Zekeriya T., daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Soruşturmanın ilerleyen aşamalarında 11 kişi için daha gözaltı kararı verildi. Savcılığın talimatıyla 26 Temmuz’da İZSU’dan Adana Belediyesi eski Genel Sekreteri Ali Hıdır Köseoğlu, Genel Müdür Gürkan Erdoğan, Genel Müdür Yardımcısı Serdar Sadi; Gediz Elektrik'ten Dağıtım Genel Müdürü Uğur Yüksel, Metropol Bölge Müdürü Ali Arcan, Sistem İşletme ve Bakım Müdürü Ekrem Yıldırım, Operasyon Direktörü Sefa Pişkinleblebici, Planlama ve Teknoloji Direktörü Necati Ergin, Yapım İşleri Saha Sorumlusu Mürsel Arıcı, Yapım İşleri Sorumlusu Uzman Alper Doğan ve Gediz Elektrik personeli Halit Özpelit gözaltına alındı. Bu 11 şüpheli, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Zincirleme kusur tespit edildi

Olayla ilgili yeni bilirkişi raporu tamamlandı. Beş kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda, olayın gerçekleşmesinde Deniz ve Öktemay'ın herhangi bir kişisel kusurunun olmadığı belirlendi. Raporda, olayın öngörülebilir ve önlenebilir olduğu, kaçınılmaz bir unsurun bulunmadığı vurgulandı. Olayın, öngörülemeyen ve önlenemeyen olağanüstü bir doğa olayı nedeniyle gerçekleşmediği sonucuna varıldı. Bunun yerine, olayın, Deniz ve Öktemay dışında gelişen bir dizi ihmaller ve teknik kusurlar zincirinin sonucu olduğu tespit edildi. Bilirkişi raporunda ayrıca, olayın meydana geldiği bölgede iki kurumun da gerekli koruyucu ve önleyici tedbirleri almadığı ortaya kondu.

Emo Izmir Izolasyon Hatasi Belirlendi

24 yıl hapis cezası vardı, Manisa’da yakalandı 24 yıl hapis cezası vardı, Manisa’da yakalandı

İddianame yazıldı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay'ın ölümüne ilişkin soruşturmayı tamamladı. Hazırlanan iddianamede, Gediz Elektrik Genel Müdürü Uğur Yüksel, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, İZSU Genel Müdür Yardımcısı Serdar Sadi, Adana Belediyesi Genel Sekreteri ve İZSU eski Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Metropol Bölge Müdürü Ali Arcan, Gediz Elektrik Dağıtım Sistem İşletme ve Bakım Müdürü Ekrem Yıldırım ve Yapım İşleri Sorumlusu Uzmanı Alper Doğan'ın da aralarında bulunduğu 13'ü tutuklu 42 kişi hakkında 15 yıl hapis cezası talep edildi. İddianame mahkemeye sunuldu. Sanıkların kusurlarının yoğunluğu, suçun işleniş biçimi ve olayın gerçekleştiği yer ile zaman dikkate alınarak, eylemlerinin ağırlığına uygun şekilde cezalandırılmaları istendi.

Editör: Manisa Flash Haber