Geçtiğimiz Haziran Ayında Muradiye OSB içerisinde bulunan geri dönüşüm firmasında çıkan yangının sonrasında firmanın çalışma ruhsatı ve izinleri iptal edilmişti. Ancak söz konusu geri dönüşüm firmasının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlığı tarafından kendisine tanınan kapatma planına uymayarak faaliyetine devam ettiğinin tespit edildiği vatandaşlar tarafından ifade edilmiştir. 

19 SAATTE KONTROL ALTINA ALINMIŞTI

22 Haziran’da çıkan yangına  92 personel, 52 itfaiye aracı, 12 su tankeri ve 7 iş makinesiyle müdahale edilmiş, yaklaşık 50 bin metrekarelik fabrikadaki poliüretan malzemelerin yanması nedeniyle çıkan siyah dumanın tüm Manisa’nın üstünü kaplamış, yanan malzeme rüzgarın etkisi ile İzmir’e kadar ulaşmıştı. 

Narin ve kadın cinayetiyle hayattan koparılan kadınların isimleri formaya yansıdı Narin ve kadın cinayetiyle hayattan koparılan kadınların isimleri formaya yansıdı

Halk sağlığını tehdit eden yangın sonrası, firmanın faaliyetine dair lisansları iptal edilmiş, akabinde Muradiye OSB yönetimince lisansları iptal edilen firmanın işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı da iptal edilmişti. 

Manisa Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, tesisin aynı parsel üzerinde, aynı kişiye ait iki firma olarak kayıtlı bulunduğu belirtilmiş, İşletmelerin fiziksel koşullarının uygun olmaması ve çevre kirliliğine neden olması nedeniyle çevre izin ve lisanslarının iptali için bakanlığa bildirimde bulunulduğu aktarılarak tesise çevre kirliliği oluşturması sebebiyle 7 milyon 330 bin 578 lira idari para cezası uygulandığı duyurulmuştu.

Yangında her ne kadar can kaybı yaşanmamış olsa da, Yunusemre İlçe Sağlık Müdürlüğünce yangın sırasında yapılan açıklamada yangına yakın yerlerde oturan vatandaşlardan pencere açmamaları, havayı doğrudan solumamaları tavsiye edilmişti. 

KAPATILMIYOR, SANKİ KAPASİTE ARTTIRILIYOR

Geri dönüşüm tesisi yakınındaki konutlarda oturan vatandaşlar firmanın Bakanlık tarafından süre tanınarak uygulanması gereken kapatma planını uygulamadığı gibi, firmalarına her geçen gün daha fazla atık aldıklarını, gelişi güzel ve vahşi şartlarda depolamaya devam ettiklerini belirtiyorlar. 
Yangın çıkan tarihte firma içerisinde bulunan malzemenin mevzuat çerçevesinde bertaraf edilerek firmanın kapatılması gerekirken, geri dönüşüm tesisinin yeni malzeme almaya devam ettiği ve bunları çöpten tepeler oluşturacak şekilde yığdığı gözlemlenirken, yetkililerin bu durum karşısında ne yaptığı tartışmaya neden oluyor.

Kapatma planı tamamlanıp içerideki malzemeler boşaltılmadan mühürleme işlemi gerçekleşemediğinden, sistem tam anlamıyla kilitlenmiş durumda. Mevzuatın açıkları ve denetimsizlik sebebi ile firmanın kendisine tanınan sürede iş yerini kapatmaya yönelik sorumluluğunu yerine getirmemesi ve firmanın çalışmalarına devam etmesi vatandaşlar tarafından büyük tepki toplamıştır. 

DENETİM YOK, MÜHÜRLEME YOK

2006’dan bu yana aynı yerde çıkan 4. Yangın olduğuna dikkat çeken komşu fabrika sahipleri, “Bu kaçıncı yangın, daha kaç kez yanması gerekiyor” diyerek can ve mal kayıplarının önüne geçmek için acilen duruma müdahale edilmesi gerektiğine dikkat çektiler. Öte yandan bakanlık tarafından verilen kapatma planına uyulmadığının hiçbir şekilde denetlenmediğine dikkat çeken vatandaşlar, yükselen çöp dağlarını endişe ile izlediklerini belirttiler. 

Öte yandan, kapatma planı verilen bir işletme ilgili idarece mühürlenemediğinden konu Çevre, Şehircilik İl Müdürlüğü tarafında denetlenmeyi bekliyor.

YANGINDAN SONRAKİ HALİ

yangından sonra

ŞUANKİ HALİ

yakın zaman

Editör: Manisa Flash Haber