Teknoloji her an gelişiyor ve geliştikçe hayatımıza yeni kolaylıklar giriyor, insan ömrünü uzatacak yeni tıbbi buluşlar ve bulgular insanlığın hizmetine sunuluyor...
Diğer taraftan bu gelişim insanlığı olumsuz etkileyen buluşları da beraberinde getiriyor. Bu alanda teknolojinin en olumsuz çıktılarından biri de elektronik sigara.
Elektronik sigaranın yaygınlaşmasıyla birlikte özellikle gençler bu tehlikenin en büyük hedefi. Bu kapsamda Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Sakin, sigara ve elektronik sigaranın kansere yol açan risklerini anlattı.
Kanserojen etkiler taşıyan bu ürünlerin özellikle akciğer kanseri riskini artırdığına dikkat çeken Doç. Dr. Sakin, elektronik sigaranın da geleneksel sigara kadar tehlikeli olduğunu vurguladı.
ELEKTRONİK SİGARA DAHA ERKEN YAŞTA KANSERE SEBEP OLUYOR
Duman çıkaran tüm cihaz ve ürünlerin kanserojen olduğunu ifade eden Doç. Dr. Sakin, “Sigara ve elektronik sigara, kanserojen ürünlerdir ve kansere yol açmaktadır. Özellikle akciğer kanserinin, sigara ve tütün dumanına maruz kalma ile doğrudan ilişkisi bulunmaktadır. Küçük hücreli akciğer kanserinin yüzde 90 oranında tütün dumanına bağlı olarak gelişmektedir. Elektronik sigara kullanımının giderek yaygın hale geldiğini görmekteyiz.
Bu ürünler sigarayı bırakma amacıyla üretilmiş olsalar da aromalar ve kimyasal maddeler içermeleri nedeniyle gençler arasında popülerlik kazandı. Gerçekleştirilen geriye dönük çalışmalar, elektronik sigaraların da sigara kadar kansere yol açtığını, hatta bu ürünlerin daha erken yaşta akciğer kanserine neden olduğu tespit edildi. Elektronik sigara kullananlar, 10 yıl daha genç yaşta kanser riski ile karşı karşıya kalabiliyor.” diye konuştu.
ELEKTRONİK SİGARA VE NORMAL SİGARA ARASINDAKİ BAĞ
Elektronik sigara kullanan gençlerin yaklaşık yüzde 50’sinin normal sigaraya geçiş yaptığını ifade eden Doç. Dr. Sakin, “Bu durum, hem sigara hem de elektronik sigara kullanmanın kanser riskini artıran ciddi bir tehdit oluşturduğunu gösteriyor. Elektronik sigara, sigaraya göre daha tehlikeli ve daha erken yaşta kansere sebep olabiliyor.
Her türlü duman çıkaran tütün ürünü ve tütün mamulünden mutlaka uzak durmalıyız. Sigara içmeye devam etmek, riski azalttığı halde, sigara içen bireylerin vücutlarının tamamen iyileşmesi uzun zaman alır ve riskler yıllar boyu devam eder. Sigarayı içmeyi bırakmak riski azaltıyor olsa da, ilerleyen yıllarda genç yaşta kanser vakaları görebileceğiz.” dedi.