Manisa'nın yöresel yemekleri... Ne yenir, ne içilir?
Ege Bölgesi’nin en güzel illerinden biri olan Manisa’nın mutfağı birbirinden lezzetli yemekleriyle karşınızda.
1.Keşkek
Kalori bakımından zengin, buğday ve etten yapılan yemek her yörede farklı bir isimle anılsa da genellikle keşkek olarak biliniyor. Yarma buğday ve etin birlikte iyice dövülerek yapıldığı yemek, Keşkek adını Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’dan almış. Hastalanan kızı için yemek yaptırırken, bir çiftin ikramıyla tadına bakan ve biraz daha isteyen Paşa, yemeğin bittiğini duyunca ”Keşke biraz daha yapsaydınız” sözüyle, yemeğin ismi bundan sonra Keşkek olsun diyerek, ferman verir.
2. Manisa Kebabı
Uzun uzun yoğurulan etlerin, pide ve yoğurtla enfes buluşması… Manisa’da yiyebileceğiniz en lezzetli yöresel yemeklerden biri olan Manisa kebabı, doyurucu lezzetiyle denenmesi gereken tatların başında geliyor.
3. Kulak Çorbası
Manisa’nın sevilen yemeklerinden biri olan kulak çorbası yiyebileceğiniz en lezzetli yemekler arasında yer alıyor. İçerisine konulan mantılarla yoğunlaştırılan çorba, nane ve tereyağı gezdirilerek sunuluyor. Yoğurtlu çorbaları seviyorsanız, Manisa’nın bu lezzetli yöresel yemeğine bayılacaksınız.
4. Kapama Mantı
Manisa yöresine özgü yemeklerden bir olan kapama kebabı, diğer mantılardan daha büyük şekilde kapatılıyor. Üzerine isterseniz salça ve yoğurt dökerek yiyebileceğiniz yemek enfes tadı ve görüntüsüyle denenmesi gereken tatlardan biri.
5. Börülce Tarator
Ayıklanarak hazırlanan börülceler, limonlu ve zeytinyağlı sosla birleştiriliyor. Sağlıklı ve bir o kadar da lezzetli olan börülce tarator, sofraların vazgeçilmez zeytinyağlıları arasında yer alıyor.
6. Şekerli Pide
İsmini okuyunca eminiz ki tadının nasıl olacağını siz de merak ettiniz. Normal pide hamuru hazırlanarak ortasına tuzsuz peynir konulduktan sonra hamurlar fırına veriliyor. Fırından çıkan pidelerin üzerine bolca şeker serpiliyor ve soğuması beklenip servis ediliyor. Manisa’ya uğrarsanız merak etmeyi bırakıp bu farklı lezzetin tadına bakmanızı öneririz.
7. Sinkonta
Manisa yöresel yemekler yazımızda bahsedeceğimiz diğer ilginç tat ise Sinkonta. Balkabağının yemeğe dönüşmüş hali sinkonta, klişe yemeklerden uzak tadıyla, denemeniz gereken farklı lezzetler arasında. Baharatlarla süslendirilen balkabakları fırınlanıp iyice kızardıktan sonra servis ediliyor. Manisa’ya özgü yapılışıyla, denenmesi gereken yöresel yemeklerden biri.
8. Mantar Tatlısı
Mantarın nasıl bir tatlıya malzeme olacağını bilmiyorsanız, Manisa’nın yaratıcı yöresel yemeklerinden mantar tatlısını denemelisiniz. Hamurun içerisine cevizle beraber mantarlar koyulup, kızgın yağda kızartılıyor. Sonrasında şerbetle buluşturulan hamurların üzerine tarçın serpilerek servis ediliyor. Mantarların lezzetli bir tatlıya dönüştürüldüğü tarifi, meşhur olduğu Manisa’da denemelisiniz.
9. Tahinli Ekmek
Tahinin ve şekerin harika birleşiminden oluşturulan ekmek, yuvarlak şekil verilip tepsilere diziliyor. Fırından çıktıktan sonra soğumasını bekleyip servis edilen tahinli ekmek, daha önce yediğiniz ekmeklerden oldukça farklı bir lezzete sahip.
10. Kırkağaç Kavunu
Türkiye’de yetişen en lezzetli kavunlardan sayılan Kırkağaç kavunu, yalnızca Manisa’da değil Türkiye’nin her yerinde fazlaca tüketiliyor ve seviliyor. Sıcak yaz günlerinde, içinizi serinletecek kavun içi dondurma da, Kırkağaç kavunuyla yapılabilecek en güzel lezzetlerden.
11. Mesir Macunu
41 çeşit baharattan yapılan macun, hastalığa şifasıyla ve enerji vermesiyle biliniyor. İlk kez Yavuz Sultan Selim’in eşi, Ayşe Hafsa Sultan’ın hastalanmasıyla dönemin önde gelen hekimi Merkez Efendi tarafından yaptırılmış. Manisa’nın simgesi haline gelen macun için her yıl Manisa’da düzenli olarak mesir macunu festivali düzenleniyor.
12. Sultan Çayı
Manisa’nın sultanlara layık çayı; Sultan çayı. İçerisinde 11 çeşit baharatla yapılan çay, mesir macunun çay hali diyebiliriz. Genellikle balla servis edilen çay, pek çok hastalığa şifa olduğundan, soğuk algınlığı, yorgunluk gibi durumlarda tercih ediliyor.
13. Salihli Odun Köftesi
Manisa’nın Salihli ilçesinin meşhur köftesi Salihli odun köftesi, şiş üzerinde ve odun ateşiyle yapılıyor. Kuzu etinden yapılan köfte, kokusuyla da sizi büyüleyecek. Manisa’ya gittiğinizde, merkezde bulunan Sevgi Yolu üzerindeki köftecilerde yiyebilirsiniz.
14. Sultaniye Üzümü
Dünyaca tanınan üzümlerden, Sultaniye üzümü, ‘Sultani çekirdeksiz’ adıyla da biliniyor. Osmanlı Dönemi’nde şehzadelerin yetiştiği yerlerden biri olan Manisa üzümleri “Sultanların Üzümü – Sultanlara Layık”, denilerek sultaniye adını almış. Çekirdeksiz ve tatlı üzümleri sevenlerdenseniz, bu üzüm tam size göre.
15. Akhisar Köfte
Manisa’nın en çok bilinen köftelerinden birisi de Akhisar köftesi. Türkiye’nin her yerinde yaygınlaşan köftenin aslı, 1800’lü yıllarda Makedonya’da sokak satıcılarının yaptığı köfteden gelir. Kullanılan etin lezzeti ve katılan baharat ve soğanın lezzeti itibariyle,yoğun ve iştah açıcı kokusuyla, muhakkak tatmanız gereken yemeklerden.