Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın’ın ziyareti sırasında, Suriyeli sığınmacıları Türkiye’de kalıcı hale getirmek için Manisa’nın da içinde bulunduğu 5 ildeki hazine arazilerinin, Birleşmiş Milletler fonu ile Suriyelilere ‘kalıcı’ olarak verilmek istendiğini öne sürmüştü.
Manisa TSO Başkanı Yılmaz Ne Demişti?
Manisa TSO Başkanı Mehmet Yılmaz hazine arazilerinin Suriyelilere verilmesi ile ilgili projeye dair şu açıklamalarda bulunmuştu:
Burada, Sayın Cumhurbaşkanı’nın himayesinde bir proje yapıyorlarmış. FAO, işte 5 ilde seçmişler geldiler buraya… Sayın Vali imzalamış. Bizim de partner olarak imzalamamız gerekiyormuş. Birleşmiş Milletler’in bir başkanı… İşte buyrun, ne var?
‘Efendim mevzu şu, buraya gelen Suriyelilere kalıcı olarak hazine arazilerinin verilmesi… 30 dönüm 50 dönüm şu bu falan… Evet, ne olacak? 3.8 milyon dolarlık bir hibe, bağış vereceklermiş onlar.
Sonra, Yunt Dağı’nda Recepli, Örselli, Karaveliler’de bunlara yer verecekler. Dedim ben bunu imzalamam. Sayın cumhurbaşkanımız söyleyebilir.
İşte, Aydın imzalamış, Bursa imzalamış, Balıkesir imzalamış… 5 tane vilayet. Bir de öyle bir protokol hazırlamışlar ki… Hazırlayan vatandaş buradaki ‘asli unsurlar’ diyor. Türk ve Suriyeliler eşit şekilde bundan faydalanır. Yani dedim, bir kere Suriye asli unsur değil. Asli unsur biziz. Bunlar da burada mülteci misafir statüsünde… Ben dedim imzalamıyorum. Bir kavga bir gürültü bayağı bozduk. ‘Ben size 4 milyon dolar vereyim, alın siz amerikaya götürün’ dedim.
Dezenformayonla Mücadele Merkezi Manisa İddialarını Yalanladı
Öte yandan Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Sosyal medyada paylaşılan ve bazı basın yayın organlarında yer alan, "Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın desteğiyle Manisa’da hazine arazilerinin Suriyeli sığınmacılara verilmesini istiyor" iddiası doğru değildir. Türkiye'de, iddiadaki konuyla ilgili kurum ve kuruluşların herhangi birinde böyle bir proje söz konusu olmamıştır.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nden edinilen bilgiye göre de kuruluşun ülkemizle ilgili böyle bir projesi bulunmamaktadır. Bununla birlikte söz konusu sosyal medya paylaşımında öne sürüldüğü gibi FAO Türkiye’nin bugüne kadar ABD’li bir kadın temsilcisi veya başkanı olmamıştır.
Öte yandan Suriyeliler, 1927 yılında çıkarılan Mukabele-i Bilmisil Kanunu’ndan bugüne Türkiye’de ev, arazi gibi taşınmazlar edinememektedir. 1062 sayılı Kanun gereğince, Suriyelilerin ülkemizde taşınmaz edinmesi yasaktır.
1966 yılında çıkarılan Yönetmelikte, Suriyelilerin başka bir ülkenin vatandaşlığını kazansa dahi 1062 sayılı Kanun çerçevesinde getirilen sınırlamalara tabi olacakları açıkça ifade edilmiştir.