Sahte altına karşı uzmanlardan ses uyarısı! Sahte altına karşı uzmanlardan ses uyarısı!

1 milyar dolar yatırımla Türkiye'de otomobil fabrikası kuracak BYD'nin ardından şimdi de Chery'nin fabrika kurma planları gündemde... Çinli otomobil devi Chery, Türkiye'de kurmayı planladığı fabrika için Samsun ve Manisa seçeneklerini değerlendiriyordu. Ancak gelen son iddialar, Chery'nin Manisa yerine Samsun'a odaklandığını gösteriyor.

7 Temmuz 2024'ten itibaren yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle, Çin'den ithal edilen tüm araçlara %40 ek vergi getirildi. Bu karar, Çinli otomobil üreticilerini ülkemizde yatırım yapmaya yönlendirdi. BYD, bu kapsamda 1 milyar dolarlık bir yatırımla yıllık 150 bin araç üretim kapasitesine sahip olacak bir fabrika için Türkiye’de imzalarını çoktan attı.

Chery de benzer bir adım atarak, Türkiye üzerinden Avrupa ve diğer yakın pazarlara daha fazla ihracat yapmak amacıyla yatırım planlarını hızlandırdı. Yatırım için Samsun ve Manisa alternatiflerini değerlendiren Chery'nin, fabrika yeri seçimi ve içten yanmalı araçlar için de imtiyaz talep etmesi görüşmeleri uzattı. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) temmuz ayı verilerine göre, Chery otomobil satışlarında Volkswagen (7 bin 152) ve Fiat'ın (6 bin 706) ardından 6 bin 638 adetle üçüncü sırada yer alıyor.

Chery, Samsun’da Karar Kılmış Olabilir

Gelen bilgilere göre, Chery'nin Manisa'daki yatırımı düşünmekten vazgeçtiği ve Samsun’da fabrika kurma kararı aldığı konuşuluyor. Otomotiv uzmanı Halit Bolkan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Kulağıma geldiği kadarıyla Chery de Türkiye’de fabrika kurmaya hazırlanıyor! Fabrika arazisi için Samsun’da karar kılındığı, resmi açıklamanın yakında yapılacağı kulağıma gelenler arasında!" ifadelerini kullanmıştı..

Bu gelişmelerin ardından Chery’nin, Samsun’da mı yoksa Manisa’da mı yatırım yapacağı konusu henüz kesinleşmiş değil. İddialar ve spekülasyonlar devam ederken, resmi bir açıklamanın yakında yapılması bekleniyor. Chery'nin Türkiye'ye yapacağı yatırım ile ilgili otomotiv piyasasında Samsun ili daha sık dile getiriliyor.

Samsun önde

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, geçtiğimiz dönemde Çinli otomobil devi Chery'nin yatırım planları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Doğan, Chery temsilcilerinin kente gelerek incelemelerde bulunduğunu ve yatırım için imzaların atılmasına çok yaklaşıldığını belirtti. Firma, fabrika kurmak için Samsun veya Manisa'yı değerlendiriyor.

Yatırımın Samsun’a gitmesi için siyasiler de etkin bir rol oynuyor. Samsun Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş Ankara’da yapılan görüşmelerde, Chery’nin Samsun’da fabrika kurması için Ankara’da girişimlerde bulunduğu bildiriliyor.

Chery’den Resmi Açıklama: "Kapımız Herkese Açık"

Öte yandan Chery International Başkanı Zhang Guibing, Türkiye’deki yatırım planlarıyla ilgili Habertürk’ten Yiğitcan Yıldız’a önemli açıklamalarda bulundu. Guibing, "Türkiye yatırımımızın ortaklı ya da yüzde yüz kendimizin olması konusunu henüz karara bağlamadık. Fakat, ortaklık konusunda kapımız herkese açık." dedi. Guibing, geçtiğimiz sene yaptığı açıklamada ise, “Türkiye'ye yatırım yapmayı kesinlikle değerlendiriyoruz.” demişti. 

Editör: Manisa Flash Haber