İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Necati Kayaközü'nün koordinesinde yürütülen soruşturma kapsamında oluşturulan 5 kişilik bilirkişi raporunu tamamladı.

1'i iş güvenliği uzmanı olmak üzere 2 inşaat mühendisi, 1 şehir plancısı, 1 elektrik mühendisi, 1 elektronik mühendisinden oluşan bilirkişi heyetinin rapor, sabah saatlerinde Adliyeye sevk edilecek İZSU ve GEDİZ A.Ş çalışanlarının kaderini belirleyecek. 5 Kişilik bilirkişi raporu dikkate alacak olan savcı, kusuru olan isimlerin tutuklanmasını talep edecek.

Bilirkişi Raporunu Tamam, İzsu Da Gedi̇z De Kusurlu! (1)

Bilirkişi Ön Raporu: Her İki Kurumun İhmalleri Olduğu Kanaatine Varılmaktadır

Öte yandan bilirkişinin hazırladığı ön raporunda, bir besleme devresine ait kablonun yağmur tahliye mazgalı altına sıkıştığı ve yalıtımının zedelendiği, ölümlere bu bölümdeki faz toprak arızasının neden olduğu kaydedildi.

Besleme devrelerine ait kabloların zeminden 36 ila 45 santimetre derinlikte olduğu, temasın olduğu noktada bu derinliğin 15 santimetreye kadar gerilediği, neredeyse mazgalın kalınlığıyla aynı seviyeye geldiğine dikkat çekildi.

Bilirkişi Raporunu Tamam, İzsu Da Gedi̇z De Kusurlu! (4)

Manisa da dahil 42 ilde uyuşturucu operasyonu... 227 şüpheli yakalandı Manisa da dahil 42 ilde uyuşturucu operasyonu... 227 şüpheli yakalandı

Raporda, ilgili yönetmeliğe göre bu derinliğin normalde 60 ila 80 santimetre olması gerektiği vurgulandı.

Raporda ayrıca şu ifadelere yer verildi:

"Kablo derinliğinin 15 santimetreye düştüğü noktada, bu kadar küçük gömülme derinliğine neden olan etken; rögar kapağı bitişiğinden geçirilen beyaz renkli drenaj borusunun kabloları kapağa doğru yükseltmesi ve bu arada kablo koruyucu borunun bu bölümde iptal edilmiş olmasıdır. İZSU uygulamalarının sonucu olan bu durumun kazanın asli nedenlerinden biri olduğu kanaatindeyiz. Kabloların 36 ve 45 santimetre aralığındaki derinliğe gömülmüş olması, kazanın yaşanmış olmasının asli nedenlerinden biri olarak GDZ Elektrik'in uygulamaları sonucu olduğu kanaatine varılmıştır. Sonuç olarak her iki kurumun ihmalleri olduğu kanaatine varılmaktadır."

Sabah Hâkim karşına çıkacaklar

İzmir'in Konak ilçesinde 12 Temmuz'da sağanak sırasında su birikintisine basan Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmiş, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma kapsamında 35 şüpheli hakkında gözaltı kararı vermişti.

Bilirkişi Raporunu Tamam, İzsu Da Gedi̇z De Kusurlu! (5)

Bu arada Savcılık soruşturması sürecinde 6 kişi emniyet sorgusunun ardından serbest bırakılırken, 2 kişinin yakalanması için çalışmaların sürdüğü öğrenildi. Öte yandan Sabah saatlerinde Emniyetteki gözaltı süresi dolan 27 kişinin hâkim karşısına çıkması bekleniyor.

Bilirkişi Raporunu Tamam, İzsu Da Gedi̇z De Kusurlu! (3)

Editör: Manisa Flash Haber